Polská kuchyně Polsko

Polská kuchyně a DOBROU CHUŤ!!!

Polská kuchyně je bohatá na chutné pokrmy plné tradice a historie. Tato kuchyně je ovlivněna svou bohatou minulostí, která zahrnuje vlivy ze sousedních zemí jako Německo, Rusko a Ukrajina. Mezi oblíbené suroviny patří například houby, maso, zelí, smetana, vajíčka a nejrůznější druhy zeleniny či salámů. Někteří z nás ochutnali národní jídlo PIROHY a musím říct, že moc chutnaly. Zde je přehled některých tradičních polských pokrmů:

Bigos: Tento pokrm, známý také jako „polní zelí“, je směsí zelí, masa, klobásy a dalších přísad, často dušená v kořeněném vývaru. Je to oblíbená polská specialita, která se často podává během zimních měsíců.

Pierogi: Pierogi jsou národním jídlem Polska a jsou to plněné knedlíky, které se vaří a poté obvykle smaží nebo pečou. Mohou být plněny mnoha různými náplněmi, jako jsou brambory a sýr, kapusta a houby nebo maso.

Żurek: Tento hustý polévkový pokrm je založen na kyselém těstě, které se vyrábí z kvásku z žita. Je často podáván s klobásou, bramborami a vajíčkem.

Kotlet schabowy: Podobný vídeňskému řízkovi, kotlet schabowy je vepřový řízek obalovaný v drobtích a smažený. Podává se obvykle s bramborovou kaší nebo salátem.

Sernik: Toto je polská verze cheesecakeu, který je obvykle vyroben z tvarohu a má krémovou konzistenci. Je často podáván s ovocem nebo ovocnou omáčkou.

A teď recept na tradiční polské pierogi:

Jedná o nejtradičnější pokrm polské kuchyně. Také ho lze najít na jídelním lístku pod názvem plněné ravioly.

Suroviny:

2 šálky hladké mouky

1 velké vejce

½ šálku vody

½ lžičky soli

Náplň dle preference (např. brambory a sýr, kapusta a houby, mleté maso)

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Udělejte v důlku malou díru a do ní rozklepněte vejce.

Postupně přilijte vodu a hněte těsto, dokud nedosáhne hladké a pružné konzistence. Případně přidejte více vody, pokud je těsto příliš suché, nebo více mouky, pokud je příliš vlhké.

Zakryjte těsto hadříkem a nechte ho odpočinout asi 30 minut.

Mezitím připravte náplň podle preference a nechte ji stranou.

Po odpočinku těsto rozdělte na menší části a rozválejte na tenký plát.

Pomocí skleničky nebo speciálního vykrajovadla na pierogi vykrajujte kruhy z těsta.

Na každý kruh položte lžičku náplně a pečlivě uzavřete okraje těsta, aby se vytvořil pevný uzávěr.

Vařte pierogi ve vroucí osolené vodě asi 3-5 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Vyjměte pierogi, nechte je okapat a podávejte s máslem, cibulí nebo smetanou.

Takto připravené pierogi jsou skvělým způsobem, jak ochutnat tradiční polskou kuchyni a uchvátit své chuťové buňky autentickými chutěmi.

 

Kristjna Jana Messina, C3B